bTV Емблематичната спирка Вишнева“ ще се превърне в музей на електротранспорта. Четири

...
bTV
Емблематичната спирка Вишнева“ ще се превърне в музей на електротранспорта. Четири
Коментари Харесай

Емблематичната спирка Вишнева става музей

 bTV Емблематичната спирка " Вишнева “ ще се трансформира в музей на електротранспорта. Четири години след огромния пожар, който съвсем изпепели къщичката в гората, мястото още веднъж е възобновено, съобщи bTV.

Днес  " Вишнева “ е напълно ремонтирана и е подготвена да пренапише историята си. Тя ще се трансформира в дребен музей, който да споделя най-много на децата историята на градския превоз и особено на електрическите автомобили.

Около приказната къщурка от години витаят любопитни митове за случки и истории.

Според една от историите сестрата на Цар Борис III скрито се е срещала на това място с млад кавалерист. Според друга история къщичката е подарък за царя от брачната половинка му и е употребена като ловна хижа. По-късно, след гибелта на Борис III, тя се подарява за обслужване на трамвайното трасе.

Проектирането на трасето също се оказало комплицирана и сложна задача. Теренът бил стръмен, релсите трябвало да се извият. Наложило се и изсичането на част от боровата гора, което провокирало неодобрение и даже митинг. В последна сметка планът става факт – построена е двойна трамвайна линия с дължина 998 метра на стойност близо 3 млн. лв..

Новото трасе е намерено на 3 декември 1933 година, а трамваят спирал на три места – спирка " Борова гора “, спирка " Вишнева “ и последната спирка на Семинарското плато.

От тези три спирки е останала единствено " Вишнева “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР